Mézeskalács recept! 10 éve már, hogy ez alapján készítem a mézeseimet:)

 

Olyan sokat gondolkodtam azon, hogy mit lehetne ajándákba adni az embereknek... itt a Mikulás, itt a Karácsony... valami olyat, aminek talán örülnek. Valami olyat, ami ha rákerül a szórólapra talán nem a szelektív kukában végzi. Magamból kiindulva, szinte alig kerül fel a lakásunkba szórólap. Nagyon válogatok és a 90 százaléka kukában végzi. Jött az ötlet és meg is született az én első igazán kedves szórólapom. Legalábbis számomra nagyon az:) Sőt! Számos visszajelzést kaptam, hogy örültek neki, hogy tetszett, hogy sikert aratott:))

A szórólapom nem akar eladni, nem tolakodó:) de úgy vélem emlékezetesre sikeredett. Évről évre elővehetik és évközben is eszükbe juthat, ha jón a szülinap, névnap, bármilyen ünnepi alkalom... volt a Bulilufi, aki adott nekünk egy tuti receptet. És lufit árul... jól jöhet a mi ünnepünkre is... megnézem ki is az és mit tud nyújtani:) ... na ez volt az élmélet! Hogy milyen lesz a gyakorlatban? Idővel majd kiderül:) Én is kíváncsian várom!

Íme a szórólapról a recept és pár tanács még hozzá, ami jól jöhet! Mármint a recepthez, pár tipp... 10 éve sütök már mézeskalácsot minden évben magunknak, rokonoknak, barátoknak. Azért ezt a receptet választottam, mert nem kell pihentetni. Összekeverjük és már süthető is!

- Lisztet, porcukrot érdemes előtte átszitálni...

- Ha nincs kedves a vajat morzsolgatni a liszttel, tedd a mézet és a vajat együtt mikróba! Megolvad és elkeverheted a kettőt együtt alaposan. Így öntsd a lisztes, porcukros, fűszeres keverékhez. Viszont így kevesebb vizet használj a recepthez, vagy akár több lisztet. A tészta puha lesz, kicsit ragadós is, de sok liszttel a nyújtódeszkán ez nem okos gondot:)

- A kinyomóformákat is lisztezd be minden használat előtt, hogy ne ragadjon bele a nyers mézestészta!

- Ha magvakkal szeretnéd díszíteni. sütés előtt kend be tojásfehérjével a már kiszaggatott tésztát, díszítsd és süsd ki a magvakkal együtt!

- A tepsiben hagyj helyet a mézesek között, mert megduzzadnak és összesülhetnek!

- Sütésnél az első kb 5 percben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta!

- Ha írókázol, hagyd, hogy kihüljön a tészta és csak utána írókázz!

- A mézeskalács kemény, de tedd fémdobozba és tegyél bele még egy negyed almát - pár nap alatt szépen megpuhul a tészta!

- Ragasztóanyagnak ajánlom még a lekvárt és a csokit. Különösen az étcsokit:) Ez utóbbit vajjal olvaszd fel mikróban, jól keverd össze és csorgathatod a mézesre díszítésként!

Jó készülődést! Sütögetést!

Íme a hátlap: vidám, kedves, sokatmondó és remélem emlékezetes:)